Płyta indukcyjna a ceramiczna

Jeszcze nie tak dawno niemal w każdej kuchni obecna była płyta gazowa. Dziś mamy dużo większy wybór, jeśli chodzi o płyty grzewcze. W nowoczesnych domach i mieszkaniach coraz częściej pojawia się płyta indukcyjna. Od pewnego czasu ma ona sporą konkurencję w postaci płyty ceramicznej. Czym różnią się oba rozwiązania? Co będzie lepszym wyborem – płyta ceramiczna czy indukcyjna?

Płyta indukcyjna – nowoczesny wygląd i elastyczność w gotowaniu

Płyta indukcyjna wykorzystuje do działania pole elektromagnetyczne, wytwarzające prąd w miedzianych zwojach/induktorach, który po zetknięciu z naczyniem ferromagnetycznym zamieniany jest na ciepło. To sprawia, że ciepło wytwarzane jest wyłącznie w naczyniu, a nie na powierzchni płyty, w związku z czym pozostała część płyty pozostaje chłodna. To bardzo bezpieczne rozwiązanie – zwłaszcza, gdy posiadamy małe dzieci. Płyty tego typu mogą dodatkowo posiadać funkcję blokady przed dziećmi. Wytwarzanie ciepła jedynie w naczyniu sprawia również, że płyta szybciej nagrzewa. Możliwe jest także precyzyjne ustawienie temperatury na poszczególnych strefach grzewczych.

Ciekawym rozwiązaniem w płytach indukcyjnych są też elastyczne strefy grzewcze. Takie płyty znajdziemy np. w ofercie marki Samsung. Technologia Flex Zone Plus to gęściej rozmieszczone cewki o owalnym kształcie, które umożliwiają wykorzystanie różnych naczyń – nawet dużych i długich*.

Płyta ceramiczna – łatwa w utrzymaniu w czystości

Działanie płyty ceramicznej jest trochę inne niż w przypadku indukcji. Powierzchnia podgrzewana jest przy pomocy spiralnego elementu grzejnego, umieszczonego tuż pod nią. Powierzchnia następnie przewodzi ciepło do naczyń na płycie. Jej zaletą – podobnie jak w przypadku indukcji – jest szybkie nagrzewanie. Płyta ceramiczna jest też łatwa w czyszczeniu i odporna na uszkodzenia mechaniczne. Wyposażona jest również we wskaźnik ciepła resztkowego, który informuje, czy można ją już dotknąć, czy jest jeszcze gorąca. W ten sposób chroni przed poparzeniem.

Płyta ceramiczna a indukcyjna – co wybrać?

Płyta ceramiczna czy indukcyjna? Co będzie lepszym wyborem. Jak widać, oba rozwiązania charakteryzują się szybkim nagrzewaniem, są łatwe w czyszczeniu i bezpieczne. Jakie są jednak znaczące różnice między nimi. Ze względu na to, że płyta indukcyjna wytwarza ciepło w naczyniu, a nie na powierzchni płyty, jest znacznie bardziej efektywna energetycznie. Oferuje też szybszą regulację mocy i nagrzewanie, a po zakończeniu gotowania pole grzewcze szybciej stygnie. Warto też zwrócić uwagę, że w przypadku płyt indukcyjnych znajdziemy modele wyposażone we wbudowany moduł Wi-Fi. Przykładem mogą być wybrane indukcje marki Samsung. Dzięki połączeniu z Wi-Fi możliwy jest zdalny monitoring płyty**. Zawsze więc, gdy nie jesteśmy pewni, czy wyłączyliśmy strefę grzewczą, możemy to sprawdzić za pomocą aplikacji SmartThings***.

 

Tekst przygotowano w ramach płatnej współpracy z Samsung Electronics Polska.

* W oparciu o modele płyt indukcyjnych 60 cm. Każdy obszar „”Flex Zone Plus”” może pomieścić naczynia o wymiarach do 38x21cm.

** Dostępny jest tylko monitoring poprzez połączenie z modułem Wi-Fi znajdującym się w płycie indukcyjnej. Płyty nie można włączyć/wyłączyć za pomocą smartfona.

*** Aplikacja SmartThings dostępna na urządzeniach z systemem operacyjnym Android i iOS (Android OS 9↑, iOS 14↑). Wymagane połączenie z siecią Wi-Fi i konto Samsung. Wszystkie zarządzane urządzenia muszą być zarejestrowane w aplikacji SmartThings. Na kompatybilnych produktach i/lub na ich opakowaniach znajduje się logo „Works with SmartThings”.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ